top of page

Perezia recurvata

Perezia recurvata.jpg

Perezia recurvata er en forholdsvis ny introduksjon i staudesortimentet her til lands. Likevel har den rukket å bli populær. De fleste som ser den i blomst i hagen her blir betatt av den, og det er mange som spør hvor man kan få tak i den.

​

 Perezia recurvata er en dvergbusk. Den har eviggrønne, ganske stive blad. Blomstene er oftest blå, men i naturen kan det også forekomme kvite eller lilla blomster. Den er vanlig på tørre og steinete stepper vest og sør i Patagonia, på Ildlandet og på Falklandsøyene, fra lavlandet og opp til 3000 meters høyde. Den liker lett grus- og sandjord, klarer seg med lite vann og næring, og er slik meget velegnet for fjellhagen. Når den først har etablert seg, danner den en fin, grønn matte med masse nydelig blomster.

​

 Hos meg blomstrer den fra rundt midten av juli og i 2-3 uker. Blomsterstenglene blir 10 – 15 cm høge og selve blomsten er rundt 3 cm i tverrmål.  Den står i grusbed, sørvendt og i full sol, og trives utmerket med det. Jeg har hatt den fire år nå og den ser ut til å være helt hardfør. Formering skjer med frø eller deling. Jeg har ikke selv prøvd å så den, så jeg har dessverre ingen opplysninger om såmetode.

​

 Som det fremgår av blomsterfasongen, tilhører Perezia korgplantefamilien (Compositae). Slekta har minst 20 arter, men jeg har ikke sett noen andre i handelen enn P. recurvata.  Den er å få kjøpt i enkelte gartnerier i Nord-Norge .. Lenger sør?  Jeg vet ikke. Jeg tror ikke planten har noe norsk navn.

bottom of page